Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » ‘Onze ambitie is om datagestuurd te oogsten’

‘Onze ambitie is om datagestuurd te oogsten’

Telersvereniging van snijanthuriums Anthogether is op de toekomst gericht. Daarom werken ze met data, ondersteund door Datagrowers. ‘Daar halen we onze kracht uit’, zeggen Jeanet van Adrichem van Van Adrichem Anthurium en Marco van Oosterom van Oosterzon. Ze leggen uit dat Datagrowers hen zelf inzicht geeft in hun data. Daardoor kunnen ze hun afnemers van actuele cijfers voorzien en zijn die beter in staat om snijanthuriums te verkopen aan hun eindklant. ‘Wij kunnen onze exporteurs meer inzicht geven in het verloop van hun anthuriumafzet’, zegt Van Adrichem. ‘Dat ervaren zij echt als toegevoegde waarde!’ Van Oosterom voegt daaraan toe dat discussies niet meer over indrukken gaan, maar over feiten. ‘Dat heeft de samenwerking met onze kopers verbeterd. En wij kunnen hen beter adviseren.’

Verdiepingsslag

Om zover te komen hebben de kwekers hun verkoopsysteem gewijzigd. ‘We hebben onze klanten opgedeeld onder de verkopers en de rapportages daarop aangepast’, zegt Van Oosterom. Hij legt uit dat ze in hun verkoopoverleg altijd goed zicht hebben op de klanten-top 50. ‘Daardoor zien we het direct als er veranderingen optreden.’ Als voorbeelden daarvan noemt hij dalen of stijgen van de omzet of meer of minder verkoop via de klok of juist rechtstreeks. Deze manier van werken maakt het volgens Van Oosterom mogelijk om een verdiepingsslag te maken en data uit te wisselen met klanten om de verschillen zichtbaar te maken.

Sterke bloemen

De kwekers hebben regelmatig gesprekken met hun afnemers en gebruiken daarbij het dashboard van Datagrowers. Vanuit de rapportage krijgen alle betrokkenen ook meer inzicht in de oorzaken van gemiste orders. Het uiteindelijke doel van Anthogether is om datagestuurd te kunnen oogsten en leveren en daar zijn ze al heel dichtbij. ‘De anthurium is een sterke plant met sterke bloemen’, licht Van Adrichem toe. ‘Dankzij hun robuustheid en stabiele kwaliteit kun je de oogst heel erg goed plannen.’ Door de bloemen uit voorraad te verkopen ontzorgt de vereniging de exporteurs. Bovendien kunnen die hun eigen inkooppatronen daarop afstemmen.

Blijvend verbeteren

Datagrowers helpt Anthogether bij het maken van nieuwe rapportages en inzichten. Dat hoeft niet allemaal tegelijk, maar kan in kleine stappen om blijvend te verbeteren. Met automatische rapportages en de belangrijkste KPI’s in de mailbox zorgt Datagrowers dat de kwekers voortdurend op de hoogte blijven van de actuele stand van zaken. Bij Anthogether heeft dat geleid tot het sturen op de ordergrootte en de hoeveelheid orders. Het heeft de kwekers bovendien geholpen om hun klanten in te delen in prijsgroepen. Van Adrichem en Van Oosterom: ‘Wij zijn blij met het resultaat dat we nu al met Datagrowers hebben bereikt. Het heeft onze professionaliteit richting onze klanten verhoogd en het werkt ook nog eens kostenbesparend.’

Over Anthogether

Bij telersvereniging Anthogether zijn vijf kwekerijen van snijanthuriums aangesloten: Spekflowers, Oosterzon, Van Adrichem Anthurium, Bouman Anthuriums en Evanty. Voor hun gezamenlijke assortiment gebruiken ze ERP-systeem GreenMaster. De handel verloopt via de veilingklokken van Royal Flora Holland en de webshop, die doorkoppelingen heeft naar exporteurs. Voor een optimaal resultaat is het zaak om het totale assortiment met verschillende kleuren en maten altijd beschikbaar te hebben in alle denkbare verpakkingen. Anthogether maakt gebruik van Datagrowers als BI-tool.

1 reactie op “‘Onze ambitie is om datagestuurd te oogsten’”

  1. Pingback: Toekomstgerichte sierteeltbedrijven kiezen voor Datagrowers

Reacties zijn gesloten.