Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Innovatie is de enige manier om te winnen

Innovatie is de enige manier om te winnen

Leestijd: 4 minuten

Wat kunnen we leren van de opkomst van de mobiele telefoon?

Niets blijft hetzelfde, de ontwikkeling gaat al jaren razendsnel. Digitalisering gaat nog sneller. Data is het nieuwe goud, zoveel weten we inmiddels.

Toen we in 2017 met het Datagrowers-platform begonnen moesten we sierteelt ondernemers uitleggen hoeveel interessante data ze in eigen bezit hebben. Soms zonder het zelf te weten hadden ze een schat aan informatie tot hun beschikking. Inmiddels zijn we 3 jaar verder, en hoeven we dat niet meer uit te leggen.

Van verdiept overzicht naar inzicht.

De ontwikkeling gaat snel. Onze klanten weten de interactieve rapporten te waarderen en zien het voordeel van het feit dat ze direct een verdiepingsslag kunnen maken. Alles wordt zichtbaar met één muisklik.

Wat heeft dit voor effect op je verkoop?

Je verkoopt anders met deze data tot je beschikking. Je ziet meer en kunt beter overleggen met je klant wat de beste teelt en de beste hoeveelheid is in welke periode. Je helpt je klant om beter te anticiperen op zijn eigen markt, een win-win situatie dus.

Samenwerken

Ook zien we steeds meer initiatieven waar de kweker gaat samenwerken met de exporteur. Data helpt daar enorm bij. Met een goed concept wordt gezamenlijk de detailhandel benaderd en voorzien van de mooiste en beste producten. Je kunt snel zien wat wel en wat niet aanslaat en kunt dus makkelijk bijsturen. Hier is de toekomst echt begonnen, de aansluiting tussen kweker in de markt zorgt voor meerwaarde en besparing in de keten. Ook weer een win-win situatie.

Wat kunnen we leren van de opkomst van de mobiele telefoon?

Denk eens aan het beroemde filmpje van cineast frans Bromet uit 1998. Hij vraagt aan Nederlanders of ze een mobiele telefoon willen, op dat moment een nieuw fenomeen. Niemand wil het. ‘Het lijkt me helemaal niet leuk om altijd bereikbaar te zijn’, werpt een vrouw tegen. De mobiele telefoon kwam er en niet lang daarna de smartphone. Het werd een belachelijk succes. En zo gaat het met allerlei stappen in de digitale tijd: eerst schoorvoetend en al snel is de aarzeling weg en ontstaat een brede acceptatie.

Een nieuw begin

Bij iedere oplevering van ons Datagrowers platform is de eerste zin die ik uitspreek naar users: “Wat wij nu aan jullie opleveren is niet het einde, dit is het begin”.  Het begin van jullie digitale tijdperk.