Home » Nieuws » Leestip: Algoritmisering, wen er maar aan! – Jim Stolze

Leestip: Algoritmisering, wen er maar aan! – Jim Stolze

Algoritmisering

Algoritmisering. Kwekers hebben jarenlang veel tijd en geld geïnvesteerd in de digitalisering van processen, wat ze vooral veel data opleverde. De meesten weten niet hoeveel interessante data ze hebben. Maar toegevoegde waarde voor een klant, of een verschuiving binnen een businessmodel ontstaat pas als deze data op vernieuwende wijze worden ingezet. Data dus niet als bijproduct, maar als nieuwe service. Dit kan door het gebruik van algoritmen.

Algoritmen

Algoritmen zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar we lijken weinig van ze te weten. Toegespitst op verschillende branches beschrijft Jim Stolze op verhelderende wijze hoe algoritmen werken, welke impact ze hebben en welke kansen of bedreigingen ze met zich meebrengen. Wat betekent algoritmisering bijvoorbeeld voor een organisatie? Hoe combineer je menselijke intelligentie met machine learning? Wat zijn de gevolgen voor de arbeidsmarkt? En waar ligt de grens eigenlijk? In hoeverre zorgt algoritmisering voor maatschappelijke onrust? En wat betekent dit voor ethiek, privacy, moraliteit en uiteindelijk: leiderschap?

Een aanrader

Soms lees je een boek over een onderwerp waar je nog vrijwel niks over weet, terwijl je na het lezen echt het gevoel hebt dat je over het onderwerp kan meepraten. Dit is zo’n boek! 

Stolze legt uit wat kunstmatige intelligentie en algoritmes zijn, gaat in op vele praktische toepassingen, en legt uit wat de toekomst hiervan zou moeten zijn. De schrijfstijl is vlot en overzichtelijk waardoor het prettig leest, daarnaast voegt Stolze persoonlijke anekdotes toe die het verhaal kleur geven.

Krachtige samenvatting

De tekst wordt af en toe krachtig samengevat in een zin die de essentie van AI weergeeft en je duidelijk maakt welke rol dit speelt en gaat spelen, bijvoorbeeld: “Als data de nieuwe olie zijn, dan is algoritmisering het ultieme boorplatform”, of “Alles wat je stap voor stap kunt uitschrijven, zal een computer met het juiste algoritme uiteindelijk sneller en beter kunnen.” 

Dit is een laagdrempelig boek voor iedereen die meer wil weten over AI en hoe dit gebruikt wordt. Voor ondernemers is het belangrijk om te weten dat data anders ingezet moet worden dan voorheen. Een absolute aanrader!