Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Basket Analyse levert Cross- en Upsell mogelijkheden

Basket Analyse levert Cross- en Upsell mogelijkheden

Basket Analyse

Leestijd 4 minuten

Stel je eens voor dat het koopgedrag van al je klanten continue geanalyseerd wordt en in kaart wordt gebracht. Datzelfde systeem merkt op dat één bepaalde klant een teelt niet bij je koopt, die vergelijkbare klanten wel kopen. En dat deze verkoopkans vervolgens als cross- of upsell automatisch aan je verkoper wordt gepresenteerd.

Te mooi om waar te zijn? 

Datagrowers doet dat dagelijks voor haar kwekers. Dit is Basket-analyse en genereert steeds een actueel rapport met:

* Top 10 klanten met potentiele opbrengst

* Top 10 producten met potentiele opbrengst

Voor heel veel bedrijven speelt de basket analyse inmiddels een rol bij het bepalen van voorraden of omzet potentieel. Iets over de achtergrond en theorie (voor wie dat interessant vindt).

Wat is een Market Basket Analyse precies?

Een Basket Analysis is een techniek die gebaseerd is op de theorie dat als je een bepaald aantal producten koopt, je meer (of minder) geneigd bent om een aantal andere producten te kopen. Als je bijvoorbeeld in een bioscoop bent dan is de kans groter dat je bij je popcorn ook wat te drinken koopt. Iemand die geen popcorn koopt zal minder snel drinken kopen, hij heeft nu eenmaal geen zoete- of zoute mond. De set van producten die een klant koopt wordt een itemset genoemd, en de market-basket-analyse probeert relaties tussen de diverse aankopen te vinden.

Hoe kan het gebruikt worden binnen de sierteelt?

Welke teelt-(soorten) en variëteiten koopt mijn klant nu niet, maar zou hij, kijkende naar de andere producten die hij bij me afneemt wel interessant voor hem kunnen zijn, omdat zijn collega kopers dat ook bij je afnemen met soortgelijke orders. Het is eigenlijk een praktijkvoorbeeld van het hierboven genoemde popcorn voorbeeld. De kracht van zo’n oplossing is de eenvoud voor jou als kweker en je verkopers.

Mythe: Ik weet zelf welke producten ik bij mijn klanten en afnemers kan aanraden

Mocht jij de mythe van hierboven geloven dan heb je helaas pech. De mens kan dit maar tot op zekere hoogte, en wordt beperkt door zijn verstand. We kiezen daardoor vaak de route van de gewoonte. Hier zijn rationele feiten nodig om het gevoel te helpen.

Het Datagrowers platform geeft onze klanten steeds een actuele Market Basket analyse, gebaseerd op hun eigen klanten en teelt uit hun eigen verkoop ERP-systeem.

De extra verkoper

Wij noemen Datagrowers wel eens de extra verkoper. Het systeem ondersteunt met de juiste analyses en geeft suggesties. Uw verkoper weet zo welke aanvullende teelt hij bij zijn klanten onder de aandacht kan brengen. Omdat de klantrelatie al bestaat is een cross- en upsell op die manier eenvoudig gemaakt.