Home » Nieuws » Jan van Geest, Esperit Plants: “Je gaat niet bij Esperit werken als je niet wilt veranderen.”

Jan van Geest, Esperit Plants: “Je gaat niet bij Esperit werken als je niet wilt veranderen.”

Jan van Geest - Esperit

Zoals zijn medewerkers zeggen: “Jij loopt ballen op te rapen, gooit ze naar ons en wij moeten ze zien op te vangen.” Je gaat niet bij Esperit werken als je niet wilt veranderen. Vernieuwen is noodzakelijk. Inmiddels is Esperit actief in bijna heel de keten, van veredeling tot en met consumenten webshops. Vernieuwen is dus een constante geworden.

Het Datagrowers dashboard hoort daarbij. Jan kan alle hoofdlijnen zien op zijn scherm. Mist hij iets wat cruciaal is dan kan het eenvoudig aan zijn dashboard worden toegevoegd.

Hoe is dat gestart?

Esperit is klein gestart met Datagrowers, de eerste aansluiting die werd gerealiseerd was op de SDF-data van Esperit Plants. “We konden toen gaan leren werken met en vanuit data en hebben gemerkt dat vooral verkoop er goede en actuele klantspecifieke informatie uithaalt die ze (oa) gebruiken om afspraken te maken voor de langere termijn.” 

Jan ziet dat de klanten met wie ze op deze manier samenwerken heel hard groeien en dat diegene die de data wantrouwen achterblijven. Hierdoor hoeft Esperit niet op zoek naar nieuwe klanten.

Ratio vs gevoel bij het maken van keuzes

In een discussie die Jan onlangs voerde met zijn team over nieuwe producten gebruikte hij een gedetailleerd overzicht met kostprijs en meteropbrengsten per teelt. In de top-10 stonden juist die producten die zijn medewerkers lastig vinden wat bewijst dat buikgevoel soms wat hulp nodig heeft. 

Waarom kozen ze Datagrowers?

Frank van der Maarel begeleid de digitale ontwikkeling bij Esperit. Frank is duidelijk: “Vroeger kocht je één systeem wat alles moest kunnen, nu kies je per onderdeel het beste wat je in de markt kunt vinden en je brengt de data samen op je dashboard.”  Koppelen op Datagrowers gaat makkelijk en de meer dan 40 rapporten (een set voor bloemen of voor planten) die je er standaard bij krijgt geven al direct heel veel inzichten. Zo hebben we een vliegende start gemaakt.

Ook belangrijk is dat Datagrowers veel ondersteuning biedt. We leiden de gebruikers op en helpen met het maken van specifieke rapporten. “Ze komen actief met nieuwe ideeën, dat bevalt goed.” 

De toekomst?

Voorspellen wordt steeds belangrijker. Jan: “Uiteindelijk wil je weten welke producten het in welke periode goed doen in welke regio. En dan rekening houdend met externe omstandigheden, zoals het weer.” 

Dat bereik je niet in een keer, daarmee hebben we nu de eerste stappen gezet met Datagrowers. “Het dashboard groeit mee met onze wensen, eerst creëer overzicht, daarmee krijg je inzicht en uiteindelijk een voorspelling.”

Meer weten over Esperit Plants?

Esperit Plants is de afdeling waar kleine planten groot worden. Waar we bestaande en nieuwe soorten voorbereiden op een succesvolle toekomst. En dat zijn er nogal wat, verdeeld over twee verschillende merknamen. Grootste label is Esperit Ficuss, de eigen merknaam voor de tientallen ficussoorten – waaronder veel exclusieve – die Esperit Plants teelt. Onder Esperit Greenss lanceren we alle groene planten.?
Al deze mooie planten verdienen een bijzondere pot. Die heeft Esperit: Dropss. Handig is dat Esperit in meerdere potmaten levert, afgestemd op de verschillende grootte van planten uit ons Greenss en Ficuss assortiment.