Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » Marco van der Goes van HouwenPlant: “We gaan van poten en we zien wel, naar poten voor orders”

Marco van der Goes van HouwenPlant: “We gaan van poten en we zien wel, naar poten voor orders”

Marco van der Goes

Leestijd 4 minuten

We spreken Marco van der Goes, mede-eigenaar en hoofd verkoop & marketing van HouwenPlant, in Hoek van Holland. “De grote plus voor Dataresultz is dat zij kennis hebben van de sierteelt.” 

HouwenPlant is voor Dataresultz een klant van het eerste uur. Ze zagen snel de waarde in van het Datagrowers platform en stapten in. Inmiddels zijn we ruim 1,5 jaar verder, tijd om het net eens op te halen.

Van der Goes vindt het plezierig dat het optimaliseren een samenspel is. Datagrowers komt met ideeën waarop ze samen met HouwenPlant weer doorontwikkelen. Met Dennis Sinnema heeft HouwenPlant een medewerker die dat proces intern begeleidt. Dennis vindt het leuk om te optimaliseren en is door Datagrowers getraind om veel rapportages zelf te kunnen maken. Hij kan Dataresultz hulp vragen waar hij dat nodig heeft. Deze zelfredzaamheid in combinatie met een strippenkaart voor consultancy uren zorgt ervoor dat de kosten laag en beheersbaar blijven. 

Bij HouwenPlant weten ze altijd wat ze doen omdat het Datagrowers platform een schil heeft gelegd over de transactiedata in (o.a.) SDF. De grote meerwaarde zit volgens Van der Goes in de voorspellende waarde richting de verkopers. Je ziet in een oogopslag wat je vorig jaar hebt verkocht, je krijgt een prognose voor dit jaar en je gaat met die informatie je klanten bellen. Nooit meer te laat en achter de feiten aanlopen, maar proactief je klant verrassen. Van der Goes: “De aantallen worden zo groot dat we van poten en we zien wel steeds meer gaan naar poten voor orders”. 

Wie werken er binnen HouwenPlant het meeste met Datagrowers? 

In het MT worden hoofdlijnen besproken vanuit het dashboard. Je werkt dan altijd met actuele cijfers en kunt direct verdieping zoeken waar je het nodig hebt. 

De verkopers en de commerciële binnendienst zijn de dagelijkse hoofdgebruikers. Het dashboard geeft duidelijke call-to-actions die door verkoop makkelijk op te volgen zijn. 

Van der Goes erkent wel dat je verkopers moet helpen om uit hun gewoontes los te komen. Hij stimuleert ze daar actief in en geeft ruimte om te leren. 

Grootste winst

Van der Goes is stellig: “Inzicht, je ziet heel veel wat je eerst niet zag. Met meer inzicht kun je betere afwegingen en keuzes maken en daarmee ga je allerlei processen optimaliseren. In de drukte van de operatie komt het goed uit dat deze inzichten beschikbaar zijn zonder dat we ernaar moeten zoeken. Met Datagrowers krijgen we vragen beantwoord, zoals: wat is het rendement van een klant, moeten we keuzes gaan maken in onze klanten en hoe kan ik de klanten die me het meeste rendement opleveren verder uitbouwen?” Het zijn maar enkele voorbeelden van de vele concrete die Van der Goes heeft. 

Toekomst

HouwenPlant gaat steeds meer vraaggestuurd werken. Ook met de toevoeging van allerlei toegevoegde waarde producten in hun assortiment gaat inzicht in de vraag helpen om de juiste hoeveelheid keramieken, glazen, etc in huis te hebben. Zo voorkomen ze winkeldochters omdat er voor de zekerheid maar wat meer stuks besteld zijn.  

Ook ziet Van der Goes op korte termijn een ontwikkeling in urenregistratie en kostprijs. “We willen dat inzichtelijker maken. We hebben inmiddels 4 productgroepen in onze portefeuille in 16 potmaten en willen daarvan voor iedere potmaat goed in de gaten houden wat het rendement is.” Ook hier gaat Datagrowers een rol spelen omdat ze samen met Flynth Accountants werken aan een kostprijsmodule. HouwenPlant zal meedoen in de testfase.

Tenslotte gaan ze steeds beter zien welke eindklanten ze beleveren. “De transparantie in de keten wordt gelukkig groter. Wij kunnen exporteurs helpen door de juiste rassen, kleuren en kwaliteit te leveren als wij weten naar welke eindklant de order gaat. Steeds meer exporteurs beseffen dat gelukkig’. Die gedachte sluit aan bij de slogan van HouwenPlant, your succes is our business.

Over Houwenplant

(van de website) HouwenPlant is een familiebedrijf dat is opgericht in 1974. Het bedrijf heeft zich sinds 2008 toegelegd op de teelt van anthuriums en is inmiddels marktleider. Onze hoofdlocatie ligt in Hoek van Holland. Er worden negen potmaten gekweekt op daarvoor gespecialiseerde locaties. Door ons teelt- en kwaliteitsbeleid beleveren wij in twee verschillende stromen, zowel het fijnmazige afzetsegment als de grootschalige acties in heel Europa. Onze klanten bevinden zich in het hoogste segment van tuincentra, bouwmarkten, C&C’s en bloemisten alsook in het segment van grote supermarktketens. HouwenPlant is Chain of Custody gecertificeerd. T. & J. van der Houwen is MPS-A, GLOBAL GAP+ GRASP, MPS-SQ en ETI gecertificeerd. Het breedste pakket aan potmaten, rassen en kleuren vindt u bij ons. Met grote regelmaat introduceert HouwenPlant nieuwe rassen. Houwenplant kweekt milieubewust haar anthuriums en staat voor one-stop-shopping in anthuriums! Meer informatie staat op de website